ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ - AFTER ALOSIN ALLOFRON ΕΝΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΡΩΝ

        Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

5/4/12

Ν.Λυγερός «Ένα όραμα, μία λύση: ΑΟΖ» Θεσσαλονίκη, 29/2/2012

  

 
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
από ομιλία του Ν.Λυγερού στο Βελλίδειο με θέμα:
«Ένα όραμα, μία λύση: ΑΟΖ» Θεσσαλονίκη, 29/2/2012

0:02:20 Στο Σχέδιο Ανάν, στο άρθρο 5, πολύ συχνά αναφέρεται στο Ηνωμένο Βασίλειο … Η τρίτη παράγραφος εξηγεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να απολαμβάνει πλήρους και ανεμπόδιστης πρόσβασης για οποιοδήποτε σκοπό στα ύδατα, τα οποία η Ηνωμένη Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ, που εφάπτονται στο ανατολικό μέρος της περιοχής της κυρίαρχης βάσης Δεκέλειας που ενώνεται με την θάλασσα, έχουμε έναν χάρτη είναι 16,10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και από την άλλη μεριά έχει 5,01 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όταν το βλέπετε αυτό μπορεί να μην σας αγγίζει. Άμα σας δείξω τώρα τον χάρτη που υπολογίσαμε θα δείτε τις επιπτώσεις που θα είχαν οι Κύπριοι αν δεν το είχαν απορρίψει. Εδώ βλέπετε την λεγόμενη ΑΟΖ της Κύπρου την θεωρητική. Το προηγούμενο κείμενο που είδατε αφορά αυτή την περιοχή και αυτό αγγίζει, τυχαίως βέβαια την περιοχή όπου υπάρχει συμφωνία με την Αίγυπτο, με το Ισραήλ και με τον Λίβανο. Και βέβαια πάλι τυχαίως το κοίτασμα Αφροδίτη είναι σε αυτή την περιοχή!


0:05:06 Αν κατάφερε η Κύπρος να κάνει τρεις υπογραφές (με Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο) είναι επειδή δεν υπέγραψε αυτό το πράμα (το Σχέδιο Ανάν) διότι αν το είχε υπογράψει τότε η αγγλική βάση θα ήταν κυρίαρχη και αυτό το μέρος θα άνηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

0:06:00 Εδώ βλέπετε τις μετοχές της εταιρίας Noble που κάνει γεωτρήσεις. Εδώ δεν έχει βρει τίποτα ακόμη. Τον Δεκέμβριο ανακοινώνεται και κοιτάξτε τώρα πώς πηγαίνει η μετοχή. Αυτό το πράμα τώρα δουλεύει για μας. Δουλεύει για τους Κύπριους, δουλεύει για τον Ελληνισμό επειδή την κατάλληλη στιγμή υπήρξε ένας άνθρωπος που είπε, ΟΧΙ όταν όλοι έλεγαν ΝΑΙ. Πολύ συχνά θεωρούμε στην Ελλάδα ότι επειδή είμαστε μια μικρή χώρα δεν μπορούμε να κάνουμε διαπραγματεύσεις. Αποδεικνύει η Κύπρος ότι είναι ικανή να κάνει καλύτερα πράγματα ενώ είναι ακόμα πιο μικρή. Το ιστορικό πλαίσιο. Το 2001 η Κύπρος κάνει επαφές με την Αίγυπτο και η Αίγυπτος αρχίζει ένα επιχείρημα, είναι η έννοια της ακτογραμμής. Άρα εξηγεί, εσύ Κύπρος είσαι πολύ μικρή κι εμείς έχουμε μια μεγάλη ακτογραμμή. Άρα προτείνει στην Κύπρο αντί να κάνει μία ΑΟΖ μισά-μισά να κάνουν 2/3, 1/3. Πολλοί από μας δεν θα ξέραμε πώς να απαντήσουμε, ή άλλοι θα είχαν υπογράψει. Αυτό που έκανε όμως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι καθυστέρησε τις διαπραγματεύσεις. Καθυστέρησαν γιατί ήξεραν ότι η Αίγυπτος είχε επαφές με την Σαουδική Αραβία για να κάνουν μια οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η Σαουδική Αραβία έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Αίγυπτο. Σε κάποια φάση έρχεται η Αίγυπτος στην Κύπρο και λέει, μήπως θέλετε να το κάνουμε μισό-μισό; Έτσι ώστε να το έχουν κάνει πριν την διαπραγμάτευση με τους άλλους. Πετυχαίνει η Κύπρος να έχει μία οριοθέτηση της ΑΟΖ της σε διμερή σχέση χωρίς να υπάρχει ακόμα η θέσπιση, είμαστε ακόμα στην εποχή του Κληρίδη.

0:11:18 Η Ελλάδα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου! Αυτό τουλάχιστον να το καταλάβετε ως Ευρωπαίοι πολίτες, αν δεν το πιάνετε στα Ελληνικά. Όλο αυτό το κομμάτι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εσείς αν ήσασταν Ευρωπαίος χωρίς να είσαστε Έλληνας θα δίνατε αυτό το κομμάτι; … Η Ελλάδα κανονικά είναι μια μικρή χώρα, όταν όμως την εντάσσεται στο πλαίσιο της ΑΟΖ τότε ξαφνικά βλέπετε ότι η Ελλάδα έχει το μέγεθος ανάλογο της Γαλλίας, που σημαίνει ότι ως παίχτης είναι πολύ σημαντικός. Μέσω της ΑΟΖ παίζουμε διαφορετικά.


0:20:04 Η Γαλλία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στο κόσμο και τη μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω νησιών στον Ειρηνικό και τον Ινδικό. Στο χαρτονόμισμα των 50 Ευρώ, δίπλα από το Ω οι Γάλλοι επέβαλλαν σε όλους ευρωπαίους πολίτες … υπάρχει, 1-η Γαλλική Guyane, 2-Martinique, 3-Guadeloupe, 4-Reunion. Για τους Γάλλους είναι τόσο σημαντικό που επέβαλλαν στους 15 να έχουν αυτά τα απομακρυσμένα μέρη ακόμα και πάνω στο χαρτονόμισμα. Δηλαδή την ώρα που εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε αν είναι σημαντικό ή όχι να θεσπίσουμε ΑΟΖ οι Γάλλοι από τότε που υπάρχει το Ευρώ έχουν επιβάλλει στους άλλους 14 να είναι και ζωγραφισμένα πάνω στο χαρτονόμισμα … γιατί μερικοί θεωρούν ότι το χαρτονόμισμα δεν αποτελεί μια διπλωματική μάχη.

0:23:40 Το FIR είναι τεχνητό. Το μπερδεύουμε στην Ελλάδα το θεωρούμε σαν να είναι σύνορα. Δεν έχει καμία σχέση. … Το FIR είναι τεχνητό και δεν έχει καμία σχέση με το θέμα της ΑΟΖ όπου εκεί πέρα υπάρχει μια οικονομική δραστηριότητα.

0:23:40 Το 2003 υπογράφει η Κύπρος την οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Το 2004 έγινε η θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσο Παπαδόπουλο. Απλώς μίλησε με τους Ευρωπαίους εταίρους είπε ότι θα θεσπίσει την ΑΟΖ, το δέχτηκαν και την θέσπισε. Το 2007 υπέγραψε με τον Λίβανο την διμερή οριοθέτηση. Το 2010 υπέγραψε το Ισραήλ. … Έγινε η έκρηξη στην Κύπρο και όλοι οι δείκτες έπεσαν. Μόλις βρέθηκε το αέριο όλοι οι δείκτες ανέβηκαν, χωρίς καν να έχει γίνει η εξόρυξη! Όταν βλέπει ο άλλος ότι είσαι σε ένα δυναμικό πλαίσιο κι έχεις σταματήσει αυτό το μοιρολόι και αυτή τη μιζέρια, και κοιτάς προς το μέλλον και παίζεις πραγματικά ως δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο τότε σε κοιτάζει διαφορετικά.

0:36:18 Είναι μερικοί από μας που τους αρέσει να τους σέβονται οι άλλοι. Ο σεβασμός χάνεται. Στην γεωστρατηγική προτιμάμε τον φόβο. Καλύτερα να σε φοβάται παρά να σε σέβεται. Το μέγεθος της ελληνικής ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό που η Τουρκία είχε προβλήματα με την ΑΟΖ πριν καν υπάρξει η ΑΟΖ. Η Τουρκία παλεύει να μην γίνει η ΑΟΖ από το 1978! ΑΟΖ θα υπάρξει επίσημα το 1982 στη συμφωνία Montego Bay. Από τότε, γι’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι πολύ αποτελεσματική και κάθε φορά καταφέρνει με τις πονηριές να μας πατώνει … είναι τόσο αποτελεσματικοί που δεν κατάφεραν τίποτα εδώ και τόσα χρόνια ενώ το είχαν προμελετήσει. Το βλέπετε και με την Κύπρο, με Κατεχόμενα, με πρόσφυγες … κατάφερε να κάνει τρεις υπογραφές, μία θέσπιση και βέβαια να έχει τον διπλανό να φωνάζει συνεχώς, μη το κάνετε! … Μόνο με αυτά τα τρία γράμματα (ΑΟΖ) θα αλλάξουμε πάρα πολύ τα δεδομένα και αντί να πιστεύετε ότι είμαστε μια μικρή χώρα που δεν τα καταφέρνει ποτέ και είμαστε σε μία άθλια κατάσταση … αυτό που προσπαθώ να σας δείξω με αυτά τα μεγέθη είναι ότι όταν υπάρχουν στοιχεία από κάτω αποδεικνύουν ότι έχετε πλούτο, είναι σαν να κοιμάστε πάνω σε ένα κρεβάτι και δεν έχετε κοιτάξει ότι από κάτω έχετε λίρες.


0:39:35 Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν μέσα σε πατριωτικό πλαίσιο, λειτουργούν μέσα σε ένα διεθνές. Δεν τους αφορά καθόλου ποιος είναι ποιος. Τους αφορά να ξέρουν αν αυτός είναι σοβαρός παίχτης ή όχι. Η εταιρία Noble κάνει τρύπες. Πρέπει να κάνει 5 τρύπες για να ξέρει τι υπάρχει. Κάθε τρύπα που κάνει είναι 70.000.000 δολάρια. Η Noble έκανε 6 φορές τρύπες και βρήκε 6 φορές αέριο. Είναι μερικοί από μας που παίζουν, Προπό, Λόττο, εγώ λέω να παίξετε ένα άλλο παιχνίδι … άμα θέλετε να παίξετε ακόμα και Χρηματιστήριο εγώ λέω να ποντάρετε σε αυτές τις εταιρίες που όταν τρυπάν βρίσκουν. Γιατί πολλοί ψάχνουν λίγοι βρίσκουν. Από την Noble θεωρούν ότι εδώ, στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα σημαντικό σημείο. Από τη δήλωση της Noble ξέρουμε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη είναι ένα από τα καλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν το λέει κάποιος που αγαπάει ιδιαίτερα τη Κύπρο ή το Ισραήλ. Δεν τον ενδιαφέρει. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Αυτό που έχει σημασία για σας είναι να είσαστε πάνω από το αποτέλεσμα.

0:42:33 Οι ανίκανοι έχουν ένα καλό στοιχείο: δεν τα καταφέρνουν! Και όπως δεν τα καταφέρνουν δεν υπογράφουν. Να φοβάστε περισσότερο έναν ικανό που μπορεί να κάνει λάθος παρά έναν ανίκανο που ότι και να κάνει δεν θα τα καταφέρει. …. Η ΑΟΖ του συμπλέγματος του Καστελόριζου είναι 20.551 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέγεθος μεγαλύτερο από την Πελοπόννησο. Η περιοχή επιρροής της Στρογγύλης είναι 5.855 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

1:03:04 Οι Πολιτικοί θα πρέπει στις επόμενες εκλογές να το ξεκαθαρίσουν … τι θέλουν να κάνουν … έτσι ώστε να έχουμε μέσα στο 2012 την θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ.

1:09:20 ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ, ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ. Γιατί μετά από μερικά χρόνια το μόνο που θα θυμούνται από μας θα είναι ότι κάναμε εμείς την ΑΟΖ. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 


ΕΠΙΣΗΣ:   «Μια ΑΟΖ για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!» Ν. Λυγερός  

«Η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ είναι η μόνη οικονομική λύση που προσφέρει πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης, οι οποίες μετατρέπουν το ελληνικό χρέος σε ποσοστό και μόνο. Όλες οι άλλες οι προτάσεις δεν έχουν ως αποτέλεσμα παρά να προσφέρουν ένα ποσοστό του χρέους δίχως να είναι βιώσιμο για μας. Κατά συνέπεια, αντί να ασχολούμαστε με την καθημερινότητα, εμείς που δεν έχουμε κανονική συμπεριφορά και είμαστε ξεροκέφαλοι σαν τον Σ. Κασσίνη, εμείς που δεν είμαστε ευγενικοί με την απραξία και την αποτελεσματικότητα, διότι μας αγγίζει μόνο η ευγένεια της ουσίας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ, δίχως να περιμένουμε τίποτα από κανέναν.»

 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ