ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ - AFTER ALOSIN ALLOFRON ΕΝΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΡΩΝ

        Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

13/5/12

ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΓΩΝΙΑ ...

  

Όπως επανειλημμένα τονίζει ο Νίκος Λυγερός, η θέσπιση και η εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για την ελληνική οικονομία, «Ότι και να μας προτείνουν στην Ελλάδα ως οικονομική λύση, με το χρέος που έχουμε, θα είναι πάντοτε ένα ποσοστό από το χρέος, πάντα, ότι και να μας λεν. Αν κάνουμε την ΑΟΖ, το χρέος θα είναι ποσοστό της ΑΟΖ». Εντυπωσιακό είναι ότι όσοι διαχειρίστηκαν μέχρι τώρα την εθνική μας οικονομία δεν εστίασαν στην ΑΟΖ. Πριν δύο-τρία χρόνια, όταν άρχιζε η παρούσα οικονομική κρίση, αν είχαν προχωρήσει στη θέσπιση της ΑΟΖ το γεγονός αυτό από μόνο του θα ανέτρεπε εντελώς τα δεδομένα και θα δημιουργούσε θετικό ψυχολογικά κλίμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας [1]. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν η εκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ θα γίνει με όρους σύννομους προς την ευρωπαϊκή νομιμότητα και όχι με όρους τριτοκοσμικού ξεπουλήματος. Ότι και αν έχει προηγηθεί ποτέ δεν είναι αργά. Άλλωστε είναι τέτοια τα μεγέθη, όπως τονίζει ο Νίκος Λυγερός [2] που η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ όχι μόνο θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αλλά θα βοηθήσει και την οικονομία της ΕΕ συνολικά [3]!



[1] «Το 2004 έγινε η θέσπιση της κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσο Παπαδόπουλο. ... Έγινε η έκρηξη στην Κύπρο (το καλοκαίρι του 2011) και όλοι οι δείκτες έπεσαν. Μόλις βρέθηκε το αέριο (το φθινόπωρο του 2011) όλοι οι δείκτες ανέβηκαν, χωρίς καν να έχει γίνει η εξόρυξη! Όταν βλέπει ο άλλος ότι είσαι σε ένα δυναμικό πλαίσιο κι έχεις σταματήσει αυτό το μοιρολόι και αυτή τη μιζέρια, και κοιτάς προς το μέλλον και παίζεις πραγματικά ως δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στη Μεσόγειο τότε σε κοιτάζει διαφορετικά. … Μόνο με αυτά τα τρία γράμματα (ΑΟΖ) θα αλλάξουμε πάρα πολύ τα δεδομένα και αντί να πιστεύετε ότι είμαστε μια μικρή χώρα που δεν τα καταφέρνει ποτέ και είμαστε σε μία άθλια κατάσταση … αυτό που προσπαθώ να σας δείξω με αυτά τα μεγέθη είναι ότι όταν υπάρχουν στοιχεία από κάτω αποδεικνύουν ότι έχετε πλούτο, είναι σαν να κοιμάστε πάνω σε ένα κρεβάτι και δεν έχετε κοιτάξει ότι από κάτω έχετε λίρες» (http://dip88.blogspot.com/2012/04/2922012.html).

[2] «Η Ελλάδα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου! Αυτό τουλάχιστον να το καταλάβετε ως Ευρωπαίοι πολίτες, αν δεν το πιάνετε στα Ελληνικά. Όλο αυτό το κομμάτι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εσείς αν ήσασταν Ευρωπαίος χωρίς να είσαστε Έλληνας θα δίνατε αυτό το κομμάτι; … Η Ελλάδα κανονικά είναι μια μικρή χώρα, όταν όμως την εντάσσεται στο πλαίσιο της ΑΟΖ τότε ξαφνικά βλέπετε ότι η Ελλάδα έχει το μέγεθος ανάλογο της Γαλλίας, που σημαίνει ότι ως παίχτης είναι πολύ σημαντικός. Μέσω της ΑΟΖ παίζουμε διαφορετικά» (http://dip88.blogspot.com/2012/04/2922012.html).

[3] «Όταν πηγαίνουν τώρα οι Κύπριοι σε συνέδρια λένε, ήρθανε οι άνθρωποι από το Κατάρ! Όταν έχετε ανθρώπους που μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που κάνουν και να τα υλοποιήσουν, τότε πραγματικά τους σέβονται οι άλλοι! Εφόσον μας έδειξαν το παράδειγμα θα ήταν καλό να το εφαρμόσουμε αλλά τα μεγέθη δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγέθη της Κύπρου! Εμείς θα βοηθήσουμε την Κύπρο με το μέγεθος της ΑΟΖ και επιπλέον όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση!» (http://dip88.blogspot.com/2012/04/7-3-2012.html).


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ