ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ - AFTER ALOSIN ALLOFRON ΕΝΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΡΩΝ

        Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

6/4/12

«ΑΟΖ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση» Αθήνα 7-3-2012

  

 
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
από εκδήλωση με θέμα: «ΑΟΖ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Από τη Στρατηγική Κίνηση στην Οικονομική Λύση»
.
στο Μέγαρο Μουσικής 7-3-2012

0:04:43 Ανδρέας Λοβέρδος (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Έχουμε τρεις λόγους να θεωρούμε το θέμα της ΑΟΖ επίκαιρο και θέμα προσκηνίου. 1. Ο πρώτος είναι οι πλανητικές ενεργειακές ανάγκες … 2. Ο δεύτερος αφορά τον Ελληνισμό γιατί έχουμε νωπό το παράδειγμα της Κύπρου, όπου ακολουθώντας μια πολιτική τολμηρή και μακράς πνοής ο αείμνηστος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος Χριστόφιας, οργάνωσαν με δεξιοτεχνικό τρόπο, μία μεγάλη, μα μεγάλη εθνική και οικονομική επιτυχία! Η επιτυχία τους είναι μια επιτυχία όλου του Ελληνισμού και αποτελεί για μας μια πηγή έμπνευσης και οδηγό για το μέλλον. 3. Το τρίτο θέμα που μας πιέζει και επιβάλλει να δούμε την ΑΟΖ όσο μπορούμε επιτυχέστερα είναι το πρόβλημα της δικής μας κρίσης. … Η αξιοποίηση της ΑΟΖ είναι δυνατή στο μέτρο και στο βαθμό που η Ελλάδα παραμείνει χώρα της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν απεμπολήσει ότι της προσθέτει ισχύ.

0:08:40 Σταύρος Δήμας (Υπουργός Εξωτερικών): Η πολιτική και προτεραιότητα της Ελλάδος είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος και ως κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα και βέβαια η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Η Τουρκία εμμένει στην άρνηση της να προσχωρήσει στη διεθνή σύμβαση για το δίκαιο στη θάλασσα του 1982 που αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Στο θέμα αυτό είναι αυτό η Τουρκία είναι απομονωμένη. … Η ΑΟΖ παρέχει σημαντικά οφέλη και είναι αυτονόητο ότι η χώρα μας θα αξιοποιήσει αυτά τα οφέλη κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της.

0:10:28 Σόλων Κασσίνης (Διευθυντής Ενέργειας στο Υπουργείο της Κύπρου): Πολλοί μου έλεγαν ο ήλιος θα ανατείλει από την Δύση αν κάνωμε σεισμικές έρευνες … μιλώ και για υπουργούς … κάναμε … πολλοί μου έλεγαν και αρχηγοί κρατών θα μας κάνεις πόλεμο με την Τουρκία, τα πλοία ήρθαν, τα αεροπλάνα κάνουν βυθίσεις πάνω από τα σεισμικά πλοία των Νορβηγών … τους είπα, αν θέλουν να βυθίσουν νορβηγικό πλοίο ας το βυθίσουν … θα έχουμε και θέμα στην Ευρώπη για να δείξουμε ποιοι είναι οι Τούρκοι. … Ο διακανονισμός και η υπογραφή συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδος με τις γείτονες χώρες με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών οφείλει να είναι από τις πρώτες προτεραιότητες. Συμφωνίες με την Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο είναι δυνατόν να επιτευχθούν σχετικά γρήγορα και εύκολα καθώς δεν φαίνεται υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες ή αμφισβητήσεις.

0:12:36 Θεόδωρος Καρυώτης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Maryland): Η Ελλάδα όταν αποφασίσει να ανακηρύξει ΑΟΖ σε όλες τις θάλασσες της, ακολουθώντας πιστά τις διατάξεις του δικαίου της θάλασσας, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Τουρκία. Απλώς η Τουρκία θα αρνηθεί να αναγνωρίσει μια ελληνική ΑΟΖ όπως έκανε και με την κυπριακή. Ωστόσο η Κύπρος ούτε φοβήθηκε, ούτε σταμάτησε τις έρευνες … και μάλιστα πήρε και την έγκριση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Άγκυρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και να αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να επιβάλλει τις όποιες νεοθωμανικές βλέψεις της στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα. Τώρα που η Κύπρος αποφάσισε θαρραλέα να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με αυτή του Ισραήλ δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την Ελλάδα να μην κάνει το ίδιο με την Κύπρο. Η Τουρκία προσπαθεί για πολύ καιρό τώρα να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η περιοχή ανάμεσα στο Καστελόριζο, τη Κρήτη και την Κύπρο είναι μέρος της τουρκικής ΑΟΖ. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση όλων των κανόνων του δίκαιου της θάλασσας.

0:13:48 Νίκος Λυγερός (Στρατηγικός Σύμβουλος): Ο Τάσος Παπαδόπουλος απέρριψε το σχέδιο Ανάν … και μας έδωσε την δυνατότητα … αυτό που είναι μωβ αν δεν ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος θα άνηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο … και το οικόπεδο δώδεκα. Αν υπάρχουν άνθρωποι σαν τον Κασσίνη που κατάφεραν πετύχουν αυτό το πράμα που ήταν τόσο δύσκολο, είναι επειδή υπάρχουν και πολιτικοί που ξέρουν να παίρνουν αποφάσεις. … Ότι και να μας προτείνουν στην Ελλάδα ως οικονομική λύση, με το χρέος που έχουμε, θα είναι πάντοτε ένα ποσοστό από το χρέος, πάντα, ότι και να μας λεν. Αν κάνουμε την ΑΟΖ, το χρέος θα είναι ποσοστό της ΑΟΖ. Το κοίτασμα Αφροδίτη είναι μικρό σε σχέση με το οικόπεδο δώδεκα, το οικόπεδο δώδεκα είναι μικρό σε σχέση με την ΑΟΖ της Κύπρου και η ΑΟΖ της Κύπρου είναι μικρή σε σχέση με την ΑΟΖ της Ελλάδος. … Όταν πηγαίνουν τώρα οι Κύπριοι σε συνέδρια λένε, ήρθανε οι άνθρωποι από το Κατάρ! Όταν έχετε ανθρώπους που μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που κάνουν και να τα υλοποιήσουν, τότε πραγματικά τους σέβονται οι άλλοι! Εφόσον μας έδειξαν το παράδειγμα θα ήταν καλό να το εφαρμόσουμε αλλά τα μεγέθη δεν έχουν καμία σχέση με τα μεγέθη της Κύπρου! Εμείς θα βοηθήσουμε την Κύπρο με το μέγεθος της ΑΟΖ και επιπλέον όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση! … Κάθε φορά που σας μιλάν για το Καστελόριζο να λέτε, το σύμπλεγμα Καστελορίζου! Γιατί είναι δεκατέσσερα τα νησιά. … Μόλις περιορίσετε για λίγο την ΑΟΖ στο Καστελόριζο δεν έχουμε επαφή με την Κύπρο. Η Στρογγύλη είναι πολύ σημαντική, κι εδώ αναφέρομαι στους στρατιωτικούς, πρέπει συνεχώς να στέλνουν ανθρώπους εκεί, διότι έχει μεγάλη σημασία η συνεχής παρουσία. Είναι κατοικημένο, έχει αυτόματα ΑΟΖ. Είναι ακριβώς το παράδειγμα που χρησιμοποιεί η Γαλλία με το νησί Ουρόπα, όπου στέλνει στρατό για να υπάρχει συνεχόμενα ανθρώπινη δράση, δραστηριότητα οικονομική και ΑΟΖ. Η Γαύδος ελέγχει αυτή τη ζώνη που βλέπετε, 2.428 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Στη Γαύδο είναι 98 τα άτομα, πρέπει να τους υποστηρίζουμε. Τα μικρά νησιά που βρίσκονται στα άκρα είναι τα σημαντικότερα της Ελλάδος. … Βλέπετε ότι τα νησιά που είναι στις άκρες έχουν τεράστιες ΑΟΖ.

 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ