ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ - AFTER ALOSIN ALLOFRON ΕΝΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΡΩΝ

        Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

18/5/12

Νίκος Λυγερός: «Η ελληνική ΑΟΖ ενάντια στην οικονομική κρίση» 11/5/2012

  

 
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
από Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα:
«Η ελληνική ΑΟΖ ενάντια στην οικονομική κρίση»
στο ξενοδοχείο «Αίθριο» στο Αμύνταιο.
Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Σήμερα (11-5-2012) τέλειωσε ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης για την ΑΟΖ στην Κύπρο. Όταν άρχισε αυτή η διαδικασία δεν υπήρχαν καν εταιρίες που να ενδιαφέρονται γι’ αυτό το θέμα, και σήμερα, μετά από 3 μήνες ακούσαμε για πρώτη φορά, αν θέλετε, τα επίσημα αποτελέσματα και τα βλέπετε εδώ (ένας πίνακας όπου απαριθμούνται 15 περιπτώσεις). Εδώ είναι οι εταιρίες που ενδιαφέρονται για 9 από τα 12 καινούργια οικόπεδα … Μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν κοινοπραξίες, συνολικά έχουμε 10 κοινοπραξίες και 5 εταιρίες, συνολικά 15, αν κοιτάξετε όλο αυτό τον αριθμό είναι πάνω από 70 εταιρίες. … Μέσα σε αυτές τις εταιρίες βρίσκονται ο Καναδάς, η Αμερική, η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Λίβανος, το Ισραήλ κ.λπ.

Σε 6 μήνες αυτές οι εταιρίες θα πάρουν τα 9 αυτά οικόπεδα και θα αρχίσει η εξόρυξη!

Είναι σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτό γιατί πολύ συχνά, το έχουμε ακούσει και στον πολιτικό στίβο, διάφορες αηδίες, του τύπου, «ακόμα κι αν οι Έλληνες κάνουν την ΑΟΖ τώρα θα έχουν λεφτά μόνο σε 15 χρόνια». Εντάξει, το έχετε ακούσει αυτό … δεν είναι ανάγκη να σας πω τα ονόματα … απλώς όταν είναι επιστημονικά και τεχνικά δεν πρέπει να λέμε ότι νάναι. Θα το εξηγήσουμε και πρέπει να ξέρετε ότι η Θέσπιση είναι θέμα ημερών … αρκεί βέβαια να έχουμε Κυβέρνηση … και για να έρθουν οι εταιρίες είναι θέμα μηνών, δηλαδή υπολογίζουμε ότι χρειάζονται 5 με 6 μήνες για να ‘ρθουν οι εταιρίες και να αρχίσουν την εξόρυξη!

Οι γραμμές που βλέπετε εδώ είναι σεισμικές γραμμές για να ξέρουμε το υπέδαφος … το κοίτασμα «Αφροδίτη» είναι το πιο μικρό στο πιο μικρό στο πιο φτωχό … και αυτό που βρέθηκε στο κοίτασμα «Αφροδίτη» προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 100 χρόνια κατανάλωσης ενέργεια! Μιλάμε γι’ αυτά τα μεγέθη και αυτό (το κοίτασμα «Αφροδίτη») είναι το πιο φτωχό. Η Κύπρος υπολογίζεται ότι θα έχει κάτι το ανάλογο από 14 «Αφροδίτες» … ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!! Απλώς να το ξέρετε. Απλώς όταν έχετε έναν άνθρωπο που κοιμάται πάνω σε χρυσάφι το σημαντικό είναι ότι ΚΟΙΜΑΤΑΙ όχι ότι έχει χρυσάφι από κάτω! Αλλά θα το δούμε αυτό πως μπορούμε να το ενεργοποιήσουμε …

Η Λιβύη το 2006 έκανε έναν χάρτη παραχώρησης που πήρε ακόμα και πατούσε πάνω στην Κρήτη! Αυτό σταμάτησε το 2006 μετά από παρέμβαση της ελληνικής Κυβέρνησης. Αλλά είναι σημαντικό να βλέπετε ότι παίζουμε και με άλλους παίκτες που λεν διάφορα και δεν τους ενοχλεί να κάνουν τέτοια πράγματα.

Εδώ είναι ένα άλλο για να καταλάβετε ότι την ώρα που εμείς καθυστερούμε παίζουν και οι άλλοι … ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος της Τουρκίας …. βέβαια μην ανησυχείτε αυτό είναι μόνο χάρτες για προπαγάνδα. … Μάλιστα προσπάθησαν να βάλουν την Shell εδώ και η Shell είπε, «εδώ δεν μπορώ γιατί είναι η κυπριακή ΑΟΖ» και πήγε πιο πάνω όπου είναι η τουρκική … θεωρητική προς το παρόν αλλά υπάρχει …

Στο Ιόνιο έχουμε δύο κοιτάσματα. Ο «Πύρρος» είναι εδώ … και εδώ έχετε τον «Αχιλλέα» που είναι τεράστιο … πολύ πιο μεγάλος από την «Αφροδίτη», η δυσκολία προέρχεται από το υπέδαφος. …

Εδώ είναι σεισμικές γραμμές οι οποίες υπάρχουν ήδη … μας τις έκρυβαν αλλά τώρα τις έχουμε επίσημα. Όταν λέμε ανεπίσημες γραμμές τι σημαίνει; Σημαίνει ότι όσο δεν κάνουμε ΑΟΖ περνάει οποιοδήποτε καράβι και κάνει την ανάλυση από το υπέδαφος, έχει μία σεισμική γραμμή και αυτή την πουλάει. Για να καταλάβετε για τι μιλάμε, οι γραμμές πουλιούνται ανά γραμμή, όχι ανά χάρτη. Αυτή η γραμμή κάνει 60.000 ευρώ, η γραμμή, απλώς μια γραμμή. … Ξένες εταιρίες όταν περνάν κάτω από την Κρήτη ξαφνικά τα καράβια τους πηγαίνουν λίγο πιο αργά, για την ακρίβεια με 16 ναυτικά μίλια που είναι η ταχύτητα που σου επιτρέπει να κάνεις σεισμική μελέτη. Αυτά τα κοιτάσματα υπάρχουν, είναι πιο δύσκολα, αλλά υπάρχουν και τα ξέρουμε.

Χάρη στον Αντώνη Φώσκολο αυτές εδώ οι γραμμές ονομάζονται τώρα ήδη ελληνικές γραμμές. Ο Αντώνης Φώσκολος είναι γεωλόγος, ένας μεγάλος καθηγητής, πολύ σπουδαίος σε αυτόν τον τομέα και είναι χάρη σ’ αυτόν γιατί είναι και σύμβουλος στον Καναδά και έπεισε τους Καναδούς να τις ονομάζουν αυτές τις γραμμές ελληνικές (09:24)

Αυτά σας τα λέω γιατί μερικές φορές στην Ελλάδα μας λεν ότι δεν υπάρχουν σεισμικές αναλύσεις και σεισμικές μελέτες. Οι σεισμικές μελέτες υπάρχουν εδώ και χρόνια, απλώς είναι ανεπίσημες, και δεν τις έβγαζαν στην φόρα διότι κανένας δεν ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα της ΑΟΖ εκτός από τις ξένες εταιρίες, βέβαια.

Τώρα για τα μεγέθη. Το Αιγαίο υπολογίζουμε ότι έχει 1,5 δις βαρέλια πετρέλαιο. Το Ιόνιο έχει 2 δις. Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, με 1 δις ήμαστε ήδη στα 100 χρόνια για την Ελλάδα! …

Έχει σημασία όταν ήμαστε σε περίοδο κρίσης, που βάζουμε διάφορα μέτρα, πιέζουμε παντού … δεν μιλάμε για τέτοια τα πράγματα … ελπίζω να βλέπετε τα μεγέθη. Τα μεγέθη είναι κολοσσιαία. Και αυτό που έχει ενδιαφέρον για μας είναι αυτό εδώ, στην Κρήτη, που είναι το πιο μεγάλο (ελάχιστο 18, μέγιστο 34 δις). Αυτό το άλλο μη το κοιτάζετε όλο (ελάχιστο 50, μέγιστο 170 δις) γιατί εμπεριέχει και άλλες χώρες (Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο, Συρία και Κύπρο) … και επιπλέον πρέπει να ξέρετε ότι γεωλογικά αυτή εδώ η περιοχή (κάτω από την Κρήτη και ανατολικότερα) έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Όταν ακούτε πράγματα του τύπου με τα 12 ναυτικά μίλια, θα κλείσουμε το Αιγαίο, δεν θα μπορούν να περάσουν, καταλαβαίνετε ότι είναι απλώς ρητορική.

Όσον αφορά τα θέματα της εξόρυξης θα μπορούσατε να πείτε, για το περιβάλλον αυτό θα είναι κακό διότι θα εμφανιστούν διάφορα πράγματα … γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν είναι ανάγκη να κάνουμε κάτι στο Αιγαίο, μπορούμε να πάμε κάτω από την Κρήτη και στο Ιόνιο που κανένας δεν θα τα βλέπει γιατί θα είναι μέσα στη θάλασσα χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιπλέον όσο αφορά το περιβαλοντικό … το μεθάνιο (CH4) που βρίσκουμε στη Κύπρο είναι πάρα πολύ καθαρό, δεν έχει θειικό καθόλου, είναι του τύπου 99%.

18:32 Τώρα, όσον αφορά τα καθημερινά σας προβλήματα. Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι με αυτά τα δεδομένα, όταν σας εξηγούν μερικοί ότι οι Ευρωπαίοι θα μας βγάλουν από το ευρώ, ή από την Ευρώπη … εσείς αν ήσασταν Ευρωπαίος θα το κάμνατε τώρα, που η Ελλάδα θέλει να κάνει ΑΟΖ; Και θα χάνατε αυτό εδώ; Και επιπλέον επειδή θα σας έρχεται το αέριο από την Κύπρο με καράβια που θα περνάν από την Ελλάδα, συμφέρει στην Ευρώπη να βγάλει την Ελλάδα και μετά να την πληρώνει για να νοικιάζει ότι περνάει από εδώ;

26:26 Γιατί οι χώρες (Αμερική, Ρωσία, Αυστραλία) που έχουν τόσο μεγάλη ΑΟΖ ενδιαφέρονται για την μικρή Κύπρο και βρίσκονται στις 10 κοινοπραξίες … Δεν είναι τυχαίο που βλέπετε αυτές εδώ τις εταιρίες … γιατί κανονικά με τόση μεγάλη ΑΟΖ θα μπορούσατε να μου πείτε, ας ασχοληθούν με τη δική τους. Τότε γιατί έρχονται στη Κύπρο; Γιατί είναι πάρα πολύ καλό το μεθάνιο της Κύπρου και να ξέρετε ότι τα κοιτάσματα που βρίσκονται εδώ θα είναι το καλύτερο κοίτασμα στον κόσμο, για το φυσικό αέριο! Η Γαλλία έχει κάνει ΑΟΖ, η Ιταλία έχει κάνει, γιατί δεν βγάζουν φυσικό αέριο; Δεν έχουν! Δεν είναι αστείο! Έχουν την τεχνογνωσία, έχουν τα τρυπάνια, έχουν τους επιστήμονες, έχουν και τους πολιτικούς, αλλά δεν έχουν κοίτασμα! Τι να κάνουν; Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή την περιοχή από το 1911! Εμείς δεν πιστεύουμε ακόμα και τώρα ότι έχουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και γι’ αυτό καθόμαστε πάνω στα κοιτάσματα μας ενώ όλοι οι άλλοι πιστεύουν ότι είναι το καλύτερο κοίτασμα στον κόσμο. Θα το αποδείξουμε και μετά …

49:16 Όταν η Κύπρος έκανε τη πρώτη οικοπεδοποίηση όλοι χλεύαζαν τον Παπαδόπουλο, λέγοντας, ότι «όλα αυτά είναι πολιτικάντικες φούσκες, και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, και ότι το κάνει μόνο για να φαίνεται». Πάντως αυτός ο άνθρωπος, δεν υπέγραψε το σχέδιο (Ανάν), μας έβγαλε ΑΟΖ, κ.λπ. …. Και δεν τον ψήφισαν … γιατί δεν είχε έργο …

57:40 Ποιος έχει ακούσει γι’ αυτό το project; Κανονικά θα έπρεπε όλοι σας να ξέρετε γι’ αυτό το project γιατί αυτό είναι ένα project που δεν έχει ούτε καν δύο μήνες που υπογράφτηκε, που είναι 1 δις ευρώ! Που υπογράφτηκε από τη ΔΕΗ … τη δικιά μας τη ΔΕΗ … αυτή που είναι πάμφτωχη, που θα κλείσει … αυτή έκανε μία σύμπραξη … με την ΔΕΗ της Κύπρου, την ΑΗΚ, με το ανάλογο της ΔΕΗ του Ισραήλ και μια εταιρία κυπριακή για να μπει αυτό το ηλεκτρικό καλώδιο, … για να μεταφέρει το ρεύμα το οποίο θα έχουμε φτιάξει μέσω του φυσικού αερίου … 155 ναυτικά μίλια (Λάρνακα-Πάφο, Σητεία-Χανιά, Μονεμβασιά, Ελλάδα).

Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί σε αυτή την περίοδο που έχουμε όλοι δυσκολίες δεν μαθαίνουμε παντού ότι έχει γίνει ένα project με 1 δις ευρώ, με τρεις χώρες, του οποίου η προμελέτη τελείωσε, η μελέτη τελειώνει το 2012 και η τοποθέτηση του καλωδίου θα έχει τελειώσει τον Οκτώβριο του 2013; Η Κρήτη μέχρι τώρα έχει πολλά προβλήματα με το ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό θα της τα λύσει. Και κάτι άλλο, η Κρήτη δεν μπορούσε να βάλει ανεμογεννήτριες γιατί δεν είχε πρόσβαση στην Ελλάδα. Ξαφνικά αυτό το καλώδιο επιτρέπει και αυτό. Και λέω, δεν θα έπρεπε για το ηθικό των Ελλήνων να ήμαστε ενημερωμένοι; Μιλάμε για το 2012.

Ποια είναι τα στρατηγικά βήματα για την ΑΟΖ της Ελλάδας.

1. Πρέπει να κάνουμε την θέσπιση. Εφόσον έχουμε κάνει θέσπιση η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπέρ μας. Όσο δεν έχουμε κάνει θέσπιση δεν έχει καμία αρμοδιότητα.

Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτος, Κύπρος. Θα μου πείτε γιατί δεν μιλάω για την Τουρκία. Αν η Τουρκία δεν θέλει να κάνει ΑΟΖ, ας μην την κάνουμε με την Τουρκία, ας κάνουμε όλες τις άλλες, ας κάνουμε ήδη εξόρυξη και όταν αλλάξουν τα δεδομένα, όταν θελήσει θα κάνουμε και με αυτή. Βέβαια η Τουρκία έχει κάνει με Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Γεωργία, μόνο στο Αιγαίο δεν θέλει να κάνει … Άρα, δεν βιαζόμαστε εδώ. Άλλωστε θυμάστε και τα νούμερα, στο Αιγαίο είναι 1,5, στο Ιόνιο 2 και κάτω από την Κρήτη 18 με 34!

Όταν άνοιξαν το πρώτο οικόπεδο στην Κύπρο πήγαν 4 εταιρίες. Όταν άνοιξαν τα 12 πήγαν πάνω από 70 εταιρίες.

Κύπρος-Noble: Κύπρος 80%, Noble 20%.

Απλώς εδώ, επειδή εμείς καθυστερούμε, οι άλλοι κάνουν σεισμικές έρευνες οι οποίες είναι ανεπίσημες. Ανεπίσημες δεν σημαίνει παράνομες. Μόλις κάνουμε ΑΟΖ μας δίνουν όλοι τους χάρτες που έχουν! Δεν έχουν δικαίωμα να εκδώσουν άλλο χάρτη και εμείς θα πουλάμε κάθε χάρτη 150.000 ευρώ! Αυτό είναι ΑΜΕΣΟ! Για να καταλάβετε η Κύπρος πούλησε 72 χάρτες για 150.000 ευρώ τον έναν! Χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα! Απλώς πουλάνε τον χάρτη! Αυτό θα γίνει άμεσα γιατί υπάρχουν αυτοί οι χάρτες … Απλώς χρειαζόμαστε τη θέσπιση. Μόλις έχεις θέσπιση έχεις αποκλειστικότητα κάθε χάρτη. Είναι δικό σου. Άρα σας λέω για ΑΜΕΣΑ πράγματα. Πολλοί από σας ασχολούνται με θέματα που έχουν σχέση με μνημόνιο, αντιμνημόνιο, παραμνημόνιο … θα σας το πω τώρα πιο απλά: Για μένα το μνημόνιο είναι κάτι τέτοιο: Είναι, χρωστάμε 2 ευρώ ή 0 ευρώ; Κι έχουμε τους οπαδούς του 2 και τους οπαδούς του 0. Από την άλλη μεριά έχουμε την ΑΟΖ που μιλάει για 1.000.000. Και τώρα το πρόβλημα μας είναι: άμα βγάλουμε το εκατομμύριο θα πληρώσουμε τα 2 ευρώ ή δεν θα τα πληρώσουμε; Ε, πρέπει να είσαι πολύ μεγάλος … για να σκέφτεσαι αυτό το πρόβλημα!

Στην Ελλάδα ή τον θεοποιούμε τον πολιτικό και θεωρούμε ότι τα ξέρει όλα ή θεωρούμε ότι είναι απλώς κόπανος. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο. Εγώ αυτούς που βλέπω, με αυτούς που μιλάω, είναι μια ενδιάμεση κατάσταση η οποία … Θα σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Αν, ας πούμε, ήσαστε στο Υπουργείο Άμυνας και όλοι σας λεν: το σημαντικό είναι τα 12 ναυτικά μίλια … αλλά προσέξτε έχουμε και casus belli … Τώρα και πολιτικός να είσαι τι θα κάνεις; «Εγώ θα φταίω άμα γίνει πόλεμος;» … το σταματάς … επειδή είσαι και κότα, γιατί έχουμε και πολλές κότες … Όταν δεν υπάρχει κανένας να σου μιλάει για την ΑΟΖ συγκεκριμένα, εκτός από τον Καρυώτη που τον βλέπεις ότι είναι στην Αμερική και δεν είναι Ελλάδα, και είναι θεωρητικός, πανεπιστημιακός, … δεν ακολουθείς. … Ο Ηλίας ο Κονοφάγος, ο Αντώνης ο Φώσκολος είναι άνθρωποι που δουλεύουν και δεν τους πίστευε κανένας. Μόνο όταν βρήκαν αληθινό αέριο στην Κύπρο άρχισαν να σκέφτονται και να λεν «μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι».

Και να ξέρετε πριν από 15 μέρες βρήκαμε και ενδείξεις για πετρέλαιο στην Κύπρο διότι οι φυσαλίδες από το αέριο έρχονται λερωμένες. Που σημαίνει ότι κάπου το τρυπάνι, έχει περάσει από ένα στρώμα που έχει πλούσιο χώρο για πετρέλαιο και το λερώνει. Αυτό είναι η πρώτη έμμεση ένδειξη ότι υπάρχει και πετρέλαιο. Αυτό έγινε πριν 15 μέρες.

 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ