“Sir Ken Robinson: Αναζητώντας την Πίεση της Αγοράς για Καινοτομία στην Εκπαίδευση”Rod Berger Υπάρχει πρωτοφανής πίεση στο χώρο της εκπαίδευσης. Το σημερινό όραμα της εκπαίδευσης (τα αυτονόητα, το «παράδειγμα» της εκπαίδευσης) είναι τόσο παγιωμένο στα μυαλά του παγκόσμιου πληθυσμού, που η απαραίτητες αλλαγές είναι σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθούν. Όλοι όσοι έχουν περάσει από την εκπαίδευση, δηλαδή σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη, θεωρούν ότι ξέρουν τι είναι η εκπαίδευση. Το πρόβλημα είναι ότι η ιδρυματοποιημένη εκπαίδευση έχει μείνει θλιβερά πίσω από την εποχή μας. Και όσοι έχουν περάσει από το εκπαιδευτικό σύστημα έχουν ιδρυματοποιηθεί. Έτσι, εσύ κι εγώ και όλοι μας πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση είναι ένα σύστημα όπου απομονώνουμε τα παιδιά μας για έντεκα χρόνια ή και παραπάνω, τα παραφουσκώνουμε με δεδομένα και τα υποβάλλουμε σε μεθόδους που κάθε «μορφωμένος» οφείλει να κατέχει και όταν οι νέοι μας βγαίνουν από αυτή την απομόνωση νομίζουμε ότι είναι μορφωμένοι.
Ο Freeman Morgan στο χαρακτήρα του Ellis Boyd Redding στη ταινία The Shawshank Redemption (1994 - Τελευταία Έξοδος) το έθεσε πολύ ωραία όταν διακήρυξε: «Πάσχω από ιδρυματοποίηση» [1] . Το γεγονός ότι όλοι μας, έχουμε περάσει από το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε πώς θα έπρεπε να είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα. Περίπου όπως, ένας βαρυποινίτης δεν μπορεί να βοηθήσει στην κοινωνική επανένταξη κάποιου άλλου βαρυποινίτη με τον οποίο μοιράζεται το ίδιο κελί. Πριν εκατό χρόνια οι φυλακές ήταν απίστευτα κτηνώδη μέρη κι έχουν πολύ λίγες ομοιότητες με τα σημερινά ιδρύματα. Εκατό χρόνια πριν η βιομηχανία χρειαζόταν άτομα που το καθένα θα εκτελούσε μια συγκριμένη, μονότονη δουλειά στη γραμμή παραγωγής χωρίς να χρειάζεται τις δεξιότητες (καινοτομία και δημιουργικότητα) που απαιτεί η σύγχρονη βιομηχανία. Και, πριν εκατό χρόνια απομονώσαμε τα παιδιά μας επί έντεκα ή και περισσότερα χρόνια παραφουσκώνοντας τα με δεδομένα και υποβάλλοντας τα σε μεθόδους που κάθε «μορφωμένος» όφειλε να κατέχει ... και έβγαιναν στη κοινωνία «μορφωμένα».
Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές φωνές στο χώρο της εκπαίδευσης που προσπαθούν να ταρακουνήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα εξερευνώντας ιδέες και προκαλώντας το καθιερωμένο όραμα για την εκπαίδευση. Ένας από αυτούς που ηγούνται του διαλόγου είναι ο Ser Ken Robinson [2] . Σε μια πρόσφατη συζήτηση μας, τον ρώτησα για το ρόλο που αυτός και άλλοι, όπως ο Sugata Mitra, παίζουν στο μέλλον της εκπαίδευσης. Είπε: «Εδώ και καιρό, συχνά μου ζητάνε να μιλήσω σε ομάδες εκπαιδευτικών στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Πολύς κόσμος γνωρίζει την δουλειά μου μέσα από τις ομιλίες μου στο Ted.com. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την επίδραση αυτών των ομιλιών επειδή έχουν εξαπλωθεί παντού. Ένας από τους λόγους που έχουν μεγάλο αντίκτυπο ότι αυτά που λεω στο Ted.com και στα βιβλία μου είναι ότι εκφράζω κάτι που οι περισσότεροι δάσκαλοι πάντα ένιωθαν και πίστευαν. Αυτό κάνουμε εγώ και ο Sugata Mitra [3] . Εκφράζουμε αξίες και σκοπούς στην εκπαίδευση που, από την εμπειρία μου, οι περισσότεροι δάσκαλοι αντιλαμβάνονται πολύ βαθιά. Αυτό ενθαρρύνει τους ανθρώπους. Επίσης πολλοί μου λένε ότι όταν βλέπουν τις ομιλίες μου και διαβάζουν τα βιβλία μου νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό που προσπαθούν να κάνουν στην εκπαίδευση. Υπάρχουν πολλοί θαυμάσιοι άνθρωποι εκεί έξω που αισθάνονται ότι ενεργούν αντίθετα στο ρεύμα. Αυτό είναι αλήθεια γιατί τα τελευταία 15 - 20 χρόνια η νοοτροπία της αξιολόγησης (σχολείων και εκπαιδευτικών) έχει κάνει τη ζωή των ανθρώπων στα σχολεία δύσκολη ενώ γίνονται πολύ λίγα για να βελτιωθεί πραγματικά η κατάσταση στα σχολεία. Αισθάνονται ότι ακούγοντας αυτά να λέγονται δημοσίως τους δίνεται η δυνατότητα να κάνουν αλλαγές. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σπουδαίο επειδή είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ανάγκη για βαθιά αλλαγή στην εκπαίδευση. Δεν τα λέω αυτά για να κριτικάρω τους εκπαιδευτικούς ή τους Διευθυντές ή τους Σχολικούς Συμβούλους. Κριτικάρω τη νοοτροπία –τουλάχιστον της επίσημης πολιτικής για την εκπαίδευση. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα που εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτά που επειγόντως χρειάζεται να γίνουν στα σχολεία ώστε να είναι πιο ανθρώπινα και πιο προσωπικά. Υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος στα σχολεία για καινοτομία από ότι υποπτεύονται οι άνθρωποι. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν δεν απαιτούνται από τον νόμο αλλά είναι απλώς αποτέλεσμα συνήθειας, παράδοσης και ρουτίνας».
Η συνήθεια της παράδοσης και η ρουτίνα αυτή οφείλεται στο ότι η εκπαίδευση έχει μείνει θλιβερά πίσω. Στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν έχουμε τη συνηθισμένη πίεση της αγοράς που αναζητά την καινοτομία. Η δημόσια εκπαίδευση είναι ένα μονοπώλιο χωρίς πραγματικό ανταγωνιστή που να πιέζει για πρόοδο. Σε μια πρόσφατη συνομιλία που είχα με τον Sugata Mitra -αυτόν τον καινοτόμο που αναστάτωσε την εκπαίδευση και έγινε γνωστός όταν κέρδισε το 2013 το βραβείο του Ted (1.000.000 δολάρια), για την καινοτομία (http://www.bbc.com/news/)- τον ρώτησα πιο είναι το επόμενο βήμα; Τι καινούργιο περιμένουμε να ακούσουμε σε ομιλία του στο Ted.com; Σταμάτησε λίγο πριν μιλήσει και είπε, «Δεν σταματάω επειδή δεν γνωρίζω την απάντηση. Σταματάω επειδή δεν είμαι σίγουρος για το πώς μπορώ να επικοινωνήσω τη βαρύτητα αυτών που πρόκειται να πω» και συνέχισε για να πει ότι πιστεύει πως η επόμενη ομιλία στο Ted.com θα πρέπει να έχει τίτλο: «Άραγε, χρειαζόμαστε πλέον την εκπαίδευση;» |
|||||
27/6/17
Ιδρυματοποίηση VS Καινοτομία στην Εκπαίδευση
16/6/17
Ο Alice Cooper το Ροκ-Εντ-Ρολ και ο Χριστός
Ο Alice Cooper (πραγμ. όνομα Βίνσεντ Ντέιμον Φουρνιέ) γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ στις 4 Φεβρουαρίου του 1948. Ο πατέρας του ήταν κληρικός, όπως και ο παππούς του.
Το 1964 σχημάτισε το πρώτο του συγκρότημα, τους Earwigs. Λίγο αργότερα, μετονομάστηκαν σε Spiders. Το 1968, το συγκρότημα ονομαζόταν The Nuzz, αλλά όταν έμαθαν ότι αυτή την ονομασία την είχε ένα άλλο σχήμα αποφάσισαν να μετονομαστούν σε Alice Cooper Band. Εκείνη τη χρονιά υπέγραψαν συμβόλαιο με τη "Straight Records" του Φρανκ Ζάπα κυκλοφορώντας το δίσκο "Pretties for You" τον Αύγουστο του 1969. Στα τέλη του 1971 κυκλοφόρησαν τον πλατινένιο δίσκο "Killer", αλλά το συγκρότημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικάνικης χαρντ ροκ σκηνής μετά την κυκλοφορία του σινγκλ "School's Out", το οποίο ανέβηκε στο # 7 του Billboard και το # 1 στη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, ο ομώνυμος δίσκος έφθασε στο # 2 στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε πλατινένιος. Η εικόνα των Alice Cooper Band προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου μέλος του κοινοβουλίου αιτήθηκε την απαγόρευση των εμφανίσεων του συγκροτήματος στη χώρα. Οι Alice Cooper Band διαλύθηκαν το 1974 και η "Warner Bros." κυκλοφόρησε τη συλλογή "Alice Cooper's Greatest Hits" η οποία έφθασε στο # 8 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1975, ο Κούπερ επέστρεψε με το προσωπικό του σχήμα, κυκλοφορώντας το επιτυχημένο "Welcome to My Nightmare" το οποίο έφθασε στο # 5 στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενο από την επιτυχία "Only Women Bleed". Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Κούπερ πειραματίστηκε με τον ήχο του, γεγονός που μείωσε τη δημοτικότητα του συγκροτήματος αφού έχασε ένα μεγάλο μέρος του φανατικού του κοινού. Μετά από ένα χρόνο διαλείμματος με σκοπό να σώσει το γάμο του, ο Κούπερ αποφάσισε να επιστρέψει στη μουσική σκηνή με το δίσκο "Constrictor" του 1986. Το 1988, υπέγραψε συμβόλαιο με την "Epic Records" και κυκλοφόρησε τον πλατινένιο δίσκο "Trash" ο οποίος έφθασε στο # 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1997 κυκλοφόρησε το ζωντανό "A Fistful of Alice" και δύο χρόνια αργότερα η τετραπλή συλλογή "The Life and Crimes of Alice Cooper". Στη συνέχεια ηχογράφησε τα "Dragontown" του 2001 και "The Eyes of Alice Cooper" του 2003, ενώ ξεκίνησε τη ραδιοφωνική εκπομπή του με την ονομασία "Night with Alice Cooper", στις 26 Ιανουαρίου 2004. Το 2005, κυκλοφόρησε το "Dirty Diamonds". Το 2008 κυκλοφόρησε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του από το 1991, με τίτλο "Along Came a Spider". Το 2010, περιόδευσε με τον Rob Zombie. Το Μάρτιο του 2011 έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame. Το καλοκαίρι του 2012 περιόδευσε στην Ευρώπη ανοίγοντας τις συναυλίες των Iron Maiden, ενώ την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ταινία του Τιμ Μπάρτον, "Dark Shadows". Δύο χρόνια αργότερα, ανακοινώθηκε ότι θα εμφανιζόταν ως support συγκρότημα στην τελευταία περιοδεία των Motley Crue, η οποία διήρκεσε καθ' όλο το 2014 και το 2015. Επίσης, το 2015 δημιούργησε τους Hollywood Vampires, με τον Τζόνι Ντεπ και τον Τζο Πέρι στις κιθάρες και γκεστ μουσικούς για τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Το 2017, έγινε γνωστό ότι στις 28 Ιουλίου θα κυκλοφορήσει το νέο του άλμπουμ με τίτλο "Paranormal".
Στις 20 Μαρτίου 1976, ο Κούπερ παντρεύτηκε την καθηγήτρια μπαλέτου Σέριλ Γκόνταρντ, με την οποία έφθασαν στα πρόθυρα του διαζυγίου όταν ο τραγουδιστής αντιμετώπιζε προβλήματα αλκοολισμού. Παρ' όλα αυτά, το ζευγάρι παραμένει μαζί μέχρι σήμερα.
| |||||||
15/6/17
Ο Richard Dawkins για το μάθημα των Θρησκευτικών
«Παρά την αυστηρή κριτική που ασκεί στον Έξυπνο Σχεδιασμό (Intelligent Design) και στο Δημιουργισμό (Creationism), ο εξελικτικός βιολόγος Richard Dawkins δήλωσε, το περασμένο Σαββατοκύριακο (11 Ιουνίου 2017), ότι πιστεύει πως η θρησκευτική εκπαίδευση οφείλει να αποτελεί βασικό παράγοντα της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Richard Dawkins: τα Θρησκευτικά είναι ζωτικής σημασίας μάθημα για τη Βρετανική εκπαίδευση
Μετάφραση από άρθρο στο The Telegraph «Η θρησκευτική εκπαίδευση στα σχολεία είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουν οι μαθητές την ιστορία και τον πολιτισμό τους», δήλωσε ο Richard Dawkins.
Ο εξελικτικός βιολόγος και μαχόμενος άθεος, Richard Dawkins, επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να μελετηθεί η αγγλική λογοτεχνία χωρίς τη γνώση του χριστιανισμού. Μιλώντας στο Cheltenham Science Festival ρωτήθηκε εάν πρέπει να καταργηθούν τα Θρησκευτικά από τα σχολεία επειδή υπάρχει ο φόβος οι μαθητές να υποστούν πλύση εγκεφάλου. «Δεν πιστεύω ότι η θρησκευτική εκπαίδευση πρέπει να καταργηθεί», είπε. «Νομίζω ότι είναι σημαντικός παράγοντας της καλλιέργειας μας να γνωρίζουμε για τη Βίβλο μια και στην αγγλική Λογοτεχνία υπάρχουν τόσο πολλές αναφορές στην Αγία Γραφή. Αν κοιτάξετε στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης υπάρχουν τόσες αναφορές από την Βίβλο όσες κι από τον Σαίξπηρ. »Είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας μας. Στην ευρωπαϊκή ιστορία τόσο πολύ κυριαρχούν οι θρησκευτικές διαμάχες που είναι αδύνατον να την κατανοήσει κανείς αν δεν γνωρίζει την ιστορία της χριστιανικής θρησκείας, των Σταυροφοριών κλπ. »Δεν θα καταργούσα τη θρησκευτική εκπαίδευση. Μάλλον θα την αντικαθιστούσα με συγκριτική θρησκειολογία, Βιβλική ιστορία και θρησκευτική ιστορία. »Η συγκριτική θρησκειολογία είναι σημαντική επειδή τα παιδιά μαθαίνουν ότι υπάρχουν διάφορες θρησκείες όχι μόνο αυτή με την οποία ανατράφηκαν. Μαθαίνουν ότι είναι διαφορετικές και ότι δεν μπορεί να έχουν δίκιο όλες, οπότε ίσως καμία τους να μην έχει δίκιο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η κριτική σκέψη». Επισήμανε ότι είναι κακό να χρησιμοποιούμε τη θρησκεία για να τρομάζουμε τα παιδιά με το να τα προειδοποιούμε ότι θα πάνε στο πυρ της κολάσεως. Ο Dawkins, ο οποίος παρουσίασε το νέο του βιβλίο Science In The Soul, προειδοποίησε επίσης ότι το Ισλάμ ήταν η «πιο κακή» θρησκεία στον κόσμο και είπε ότι οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της φανατικής ιδεολογίας. Και πρόσθεσε: «Θα μπω στο πειρασμό να πω ότι όλες οι θρησκείες είναι κακές. Ναι, όλες οι θρησκείες είναι κακές, αλλά ο χειρότερος πειρασμός είναι να πούμε ότι όλες οι θρησκείες είναι εξίσου κακές, γιατί, αυτό δεν ισχύει». «Αν κοιτάξετε τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν οι διάφορες θρησκείες στον κόσμο, είναι προφανές ότι προς το παρόν η πιο κακή θρησκεία πρέπει να είναι το Ισλάμ. »Είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι κακοί. Πολλοί Μουσουλμάνοι υποφέρουν από το Ισλάμ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. »Αυτό είναι ένα σημαντικό κακό στον κόσμο και πρέπει να το καταπολεμήσουμε, αλλά όχι να κάνουμε ό,τι έκανε ο Trump που είπε ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να απομακρυνθούν από τη χώρα. Αυτό είναι σκληρό, στενόμυαλο, απάνθρωπο και κακό. Είμαι εναντίον του Ισλάμ, εξαιτίας των δυσάρεστων επιπτώσεων που έχει στη ζωή των Μουσουλμάνων». Ο Dawkins επίσης δήλωσε ότι είναι καιρός να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τη φράση «Θεωρία της Εξέλιξης» επειδή ο όρος «θεωρία» κάνει τους ανθρώπους να νομίζουν ότι πρόκειται για κάτι που δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Είπε: «Θα πρότεινα να μην την αποκαλούμε ΘΕΩΡΙΑ, θα την ονόμαζα ΓΕΓΟΝΟΣ. Η λέξη ΘΕΩΡΙΑ είναι παρεξηγημένη. Η Εξέλιξη είναι ΓΕΓΟΝΟΣ και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι συντριπτικά. »Δεν πρόκειται ποτέ να ανατρέψουμε αυτή τη σύγχυση. Είναι πολύ καλύτερο να εγκαταλείψουμε εντελώς τη χρήση της λέξης ”θεωρία”. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον όρο ”Θεωρία της Εξέλιξης”. »Ο Δαρβίνος χρησιμοποίησε τον όρο “θεωρία” τον 19ο αιώνα, αλλά, πλέον είναι γεγονός ότι έχει επιβεβαιωθεί όσο κανένα άλλο πόρισμα της επιστήμης». Πηγή: The Telegraph | ||