ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΙΝΩΝ ΑΛΛΩΝ - AFTER ALOSIN ALLOFRON ΕΝΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΑΦΡΩΝ

        Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Βιβλία και «Λόγοι»

1/4/14

«ΣΑΝ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΓΗ»

  

Το 2007 κυκλοφόρησε η ινδική ταινία με τίτλο «Σαν Αστέρια στη Γη» (Taare Zameen Par) η οποία πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας. Ο Ishaan, ένα δυσλεκτικό αγόρι 8-9 ετών έχει ήδη μείνει στάσιμο στην Γ’ τάξη και αντιμετωπίζεται από την οικογένεια και το σχολείο ως τεμπέλης, πεισματάρης και αντιδραστικός. Οι γονείς του Ishaan αποφασίζουν να τον στείλουν εσωτερικό σε άλλο σχολείο για να «στρώσει» αλλά εκεί ο Ishaan βιώνει καθημερινά την αποτυχία και την τιμωρία, που τον ωθούν στην εσωστρέφεια, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και πέφτει σε βαριά κατάθλιψη εγκαταλείποντας το μοναδικό πράγμα που αγαπούσε και τον ενέπνεε, τη ζωγραφική. Τελικά ένας δάσκαλος, ο Νικούμπ, ο οποίος σαν μαθητής είχε την ίδια ιδιαιτερότητα, ήταν δυσλεκτικός, ενημερώνει στους γονείς του Ishaan για τη δυσλεξία και τον βοηθάει.

Σαν τρέιλερ για την ταινία:

«Ο Ishaan Awasthi είναι ένας 8χρονος μαθητής, ο κόσμος του είναι γεμάτος στοιχεία, που κανένας άλλος δεν μοιάζει να εκτιμά: χρώματα, ψάρια, σκυλιά, πολύ απλά δεν είναι σημαντικά στοιχεία σε ένα κόσμο ενηλίκων, αλλά για κείνον είναι πιο ενδιαφέροντα από τις σχολικές εργασίες, του βαθμούς και την τακτικότητα. Ο Ishaan δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα μέσα στην τάξη. Όταν πια μπλέκει περισσότερο από ότι μπορούν να αντέξουν οι γονείς του, την στέλνουν εσώκλειστο σε ένα ιδιωτικό σχολείο, έτσι ώστε να συμμορφωθεί. Τα πράγματα δεν διαφέρουν πολύ, από ότι στο παλιό του σχολείο, και επιπλέον ο Ishaan βιώνει και την τραυματική εμπειρία του αποχωρισμού του από την οικογένεια. Μια μέρα, έρχεται στο σχολείο ένας νέος δάσκαλος, που γεμίζει τον μαθητή με αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Σπάζει όλους τους κανόνες του πως πρέπει να γίνεται η διδασκαλία, ζητώντας τους να ονειρευτούν, να σκεφτούν και να φανταστούν. Όλα τα παιδιά ανταποκρίνονται εκτός από τον Ishaan. Ο δάσκαλος αμέσως ανακαλύπτει ότι ο Ishaan δεν είναι χαρούμενος και προσπαθεί να ανακαλύψει τι συμβαίνει. Μετά από πολύ προσπάθεια και επιμονή, τελικά βοηθά τον Ishaan να ανακαλύψει τα ταλέντα του και τον εαυτό του. Μια συγκλονιστική ταινία …»

http://www.alfavita.gr/

 

Υπότιτλοι στα Ελληνικά: https://app.box.com/s/5srsnpsepwgcu7212g7o.

 

Αποσπάσματα από τους υπότιτλους της ταινίας «ΣΑΝ ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΓΗ»:

 

Ο κόσμος είναι όπως τον «φτιάχνεις» εσύ, είναι όπως τον βλέπουν τα μάτια του παρατηρητή. Ελευθέρωσε τη σκέψη σου. Άνοιξε τα φτερά σου, άφησε τα χρώματα να πετάξουν. Έλα, να δούμε καινούργια όνειρα! (1:13:31 - 1:13:47)

 

Ο Ishaan είναι δυσλεκτικός και ο δάσκαλος, ο Ram Shankar Nikumbh, εξηγεί στους γονείς του Ishaan τον κύριο και την κυρία Awasthi τι συμβαίνει:

Nikumbh: Ο Ishaan έχει πρόβλημα. Όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να γράφει και να διαβάζει. Συνέχεια τον βάζουν τιμωρία. Ορθογραφικά λάθη παντού, σ' όλα τα τετράδιά του. Τί να κάνει; (1:26:17 - 1:26:27)

Τι πιστεύετε, ποιό είναι το πρόβλημά του; (1:39:54)

Awasthi: Ποιό είναι το πρόβλημά του; Η στάση του. Τι άλλο; Η στάση του προς τα μαθήματά του, προς τα πάντα στη ζωή του. Είναι ζιζάνιο, ανυπάκουος, επαναστάτης. Δεν ακούει τίποτα ... (1:39:54 - 1:40:04)

Nikumbh: Σας ρώτησα ποιό είναι το πρόβλημά του, αλλά εσείς μου αναφέρετε τα συμπτώματα. Μου λέτε ότι έχει πυρετό, αυτό το γνωρίζω ήδη. Σας ρωτάω τον λόγο που έχει πυρετό. Για ποιό λόγο έχει πυρετό; (1:40:04 - 1:40:13)

Awasthi: Εσύ πες μας τότε, εσύ πες μας! (1:40:16 - 1:40:19)

Nikumbh: Έχετε προσέξει κάποια επανάληψη στα λάθη που κάνει; Κάποια λάθη που επαναλαμβάνει; (1:40:23 - 1:40:27)

Awasthi: Επανάληψη; Ποιά επανάληψη; Όλα λάθος τα κάνει. (1:40:27 - 1:40:31)

Nikumbh: Άρα, δεν έχετε προσέξει καμιά πατέντα - επανάληψη. Κοιτάξτε εδώ: «b» αντί του «d» και «d» αντί του «b». Μπερδεύει τα παρόμοια γράμματα. Εδώ, έγραψε το «s» και το «r» ανάποδα. Κάποια γράμματα τα γράφει ανάποδα. Κοιτάξτε εδώ: «h», «t». Το βλέπετε; Είναι κατοπτρική εικόνα. Η λέξη «Animal» στην ίδια σελίδα με τρεις διαφορετικές ορθογραφίες. Που σημαίνει, ότι δεν μπορεί να θυμηθεί το ορθογραφικό του λάθος. Και ανακατεύει διάφορες γραφές παρόμοιων λέξεων. Η λέξη «T-O-P» γίνεται «P-O-T». Το «S-O-L-I-D» γίνεται «S-O-I-L-E-D». Γιατί το κάνει αυτό; Είναι χαζός ή τεμπέλης; Όχι. Δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τα γράμματα. Για να μάθει κάποιος να διαβάζει και να γράφει, πρέπει να αναγνωρίζει τους ήχους των γραμμάτων, τα σχήματά τους, την έννοια των λέξεων, πρέπει να τα καταλαβαίνει αυτά. Στον Ishaan αυτά δεν ισχύουν, λείπει αυτή η πολύ σημαντική προϋπόθεση. (1:40:31 - 1:41:49)

Awasthi: Αυτά είναι βλακείες! Αφορμές για να μη μελετά. (1:41:49 - 1:41:53)

Nikumbh: Διάβασε το αυτό, σε παρακαλώ, κ. Awasthi.

Awasthi: Πώς να το διαβάσω; Είναι Κινέζικα.

Nikumbh: Προσπάθησε. Έλα. Συγκεντρώσου.

Awasthi: Τι ανοησίες είναι αυτές; Πως μπορώ να το διαβάσω;

Nikumbh: Έτσι ακριβώς νοιώθει και ο Ishaan. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα γράμματα. Αυτό το πρόβλημα που έχει, ονομάζεται «Δυσλεξία». Ορισμένα παιδιά έχουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της Δυσλεξίας. Όπως η δυσκολία στο να καταλαβαίνουν πολλαπλές οδηγίες: «Γύρνα στη σελίδα 65, κεφάλαιο 9, παράγραφο 4, γραμμή 2»! Απόλυτη σύγχυση .... Ή αδυναμία στις μηχανικές κινήσεις. Έχει ο Ishaan πρόβλημα στο να κουμπώνει το πουκάμισό του ή να δένει τα παπούτσια του; (1:41:53 - 1:43:14)

Awasthi: Ναι. Επίσης δεν μπορεί να ελέγξει τη μπάλα όταν του την πετάς.

Nikumbh: Επειδή δεν μπορεί να προσδιορίσει το μέγεθος, την απόσταση και την ταχύτητα ταυτόχρονα. Πόσο μεγάλη είναι η μπάλα, από πόσο μακριά και με πια ταχύτητα έρχεται προς το μέρος του! Μέχρι να τα αντιληφθεί όλα αυτά ... είναι πολύ αργά! Σκεφτείτε το λίγο: Ένα παιδί, μόλις 8-9 χρονών, δεν μπορεί να διαβάσει ή να γράψει, δεν μπορεί να κάνει καθημερινά, φυσιολογικά πράγματα. Δεν μπορεί να κάνει αυτά που άλλα παιδιά μπορούν να κάνουν με ευκολία. Φαντασθείτε τι έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια; Ενώ ο εγκέφαλος του τρέχει τόσο γρήγορα με χιλιάδες χρωματιστές εικόνες το λεπτό, η αυτοπεποίθησή του, η αυτοεκτίμησή του έχει γίνει θρύψαλα, έχει συντριβεί. Μπλέκει συνεχώς σε καυγάδες και με το πείσμα του, προσπαθεί να κρύψει τις αδυναμίες του δημιουργώντας φασαρίες παντού. Αντί να πει στον κόσμο ότι δεν μπορεί να κάνει πράγματα λέει ότι δεν θέλει να το κάνει. …. Και τώρα δεν μπορεί καν, να συνεχίσει να παλεύει και γι' αυτό. Έχει παραιτηθεί. Έχει βυθιστεί σε βαθειά θλίψη. (1:43:15 - 1:44:27)

 

Nikumbh: Είναι σκληρός και ανταγωνιστικός ο κόσμος εκεί έξω. Όλοι θέλουν το παιδί τους να είναι ιδιοφυΐα. Γιατρός, Μηχανικός, Οικονομολόγος. Κάθε παιδί όμως έχει τις δικές του ικανότητες, δυνατότητες, επιθυμίες και όνειρα. Αν αγαπάς τις ιπποδρομίες, τότε γέννα άλογα ιππόδρομου. Γιατί γεννάς παιδιά; Το να φορτώνεις τις φιλοδοξίες σου στους ντελικάτους ώμους ενός παιδιού είναι χειρότερο από την εκμετάλλευση της εργασίας των ανηλίκων. (1:45:43 - 1:46:52)

 

Nikumbh προς τους μαθητές του: Φίλοι μου, σήμερα θα σας πω μια ιστορία. Μια ιστορία για ένα αγόρι. Υπήρχε ένα αγόρι -μη ρωτήσετε πού- που δεν μπορούσε να διαβάσει και να γράψει. Όσο και αν προσπαθούσε δεν θυμόταν, ότι το Υ ήταν πριν από το Χ. Τα γράμματα ήταν εχθροί του, χόρευαν μπροστά απ' τα μάτια του, συνήθιζαν να παίζουν μαζί του, χορεύοντας και τριγυρνώντας εδώ κι εκεί και τον ταλαιπωρούσαν πολύ. Το διάβασμα και το γράψιμο τον εξαντλούσαν, αλλά ποιός να τον καταλάβει; Το μυαλό του ήταν φορτωμένο, και η Αλφαβήτα ήταν ντίσκο γι’ αυτόν! Αποτύγχανε στις εξετάσεις. Κάποιοι τον φώναζαν χαζό και ανίκανο, αλλά αυτός ήταν πάντα ήρεμος. Και μια μέρα, έκανε κάτι ιδιοφυές. Όλοι είχαν σοκαριστεί, όταν ακούσανε τη θεωρία του. Πείτε μου, ποιό ήταν αυτό το αγόρι;

Μαθητής: Ο Albert Einstein!

Nikumbh: Σωστά, ο Albert Einstein.

Nikumbh: Τώρα πείτε μου, τι είναι αυτό?

Μαθητής: Ελικόπτερο.

Nikumbh: Όχι, όχι. Δεν είναι ένα συνηθισμένο ελικόπτερο. Ο μεγάλος καλλιτέχνης και εφευρέτης, Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδίασε ένα σχέδιο ελικοπτέρου που πετάει. Αλλά πότε; Στον 15ο αιώνα. 400 χρόνια πριν την ανακάλυψη του αεροπλάνου! Ξέρετε, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε μεγάλη δυσκολία στην ανάγνωση και στη γραφή.

Nikumbh: Ποιός ήταν ο μεγάλος εφευρέτης, που φώτισε τον κόσμο με τον ηλεκτρισμό; Ο Thomas Alva Edison. Κι αυτός θύμα της Αλφαβήτας ήταν.

Nikumbh: Ο Pablo Picasso, ο διάσημος ζωγράφος, ποτέ δεν καταλάβαινε τον αριθμό 7. Έλεγε: «Αυτό είναι η μύτη του θείου μου ανάποδα!»

Nikumbh: Ο πατέρας του Mickey Mouse, ο Walt Disney, μπερδευόταν κι αυτός με τις λέξεις, γι' αυτό έβαλε το ταλέντο του, στα καρτούν..

Nikumbh: Η Agatha Christie, διάσημη συγγραφέας. Μπορείτε να πιστέψετε ότι μία συγγραφέας, δεν μπορούσε να διαβάσει και να γράψει στην παιδική της ηλικία;

Nikumbh: Αλλά, γιατί σας τα λέω, όλα αυτά σήμερα, έτσι ξαφνικά; Για να σας δείξω, ότι υπήρξαν διαμάντια ανάμεσα μας που άλλαξαν τον κόσμο γιατί βλέπανε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια, διαφορετικά. Το μυαλό τους ήταν διαφορετικό και δεν τους καταλάβαιναν όλοι. Τους περιγελούσαν. Αλλά σε πείσμα όλων μεγαλούργησαν και ο κόσμος τελικά τους αποθέωσε. Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σ' όλες αυτές τις μεγαλοφυΐες.

Είχα κι εγώ δυσκολία στην ανάγνωση και στην γραφή, όταν ήμουν παιδί. Ο πατέρας μου ποτέ δεν με κατάλαβε. Πίστευε ότι έψαχνα αφορμές για να μη διαβάζω και ότι ήμουν άτακτος. Πίστευε πως δεν θα επιτύχω τίποτα στη ζωή μου. Τι μπορούσε να πετύχει ένας χαζός και ανίκανος; (1:49:25 - 1:55:56)

 

Awasthi: Δεν θέλουμε να νομίζετε, ότι είμαστε γονείς που δεν νοιάζονται και δεν φροντίζουν πραγματικά για τα παιδιά τους.

Nikumbh: Φροντίδα. Είναι πολύ σημαντικό, κε. Awasthi. Έχει τη δύναμη να θεραπεύει. Είναι ένα φάρμακο που ανακουφίζει τις πληγές. Νιώθει ασφάλεια ένα παιδί, ξέροντας ότι κάποιος νοιάζεται γι' αυτό. Μια αγκαλιά, ή ένα γλυκό φιλί. Να του δείξεις ότι νοιάζεσαι. Να του πεις, «Γιέ μου, σ' αγαπώ. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα, μπορείς να έρθεις σε μένα. Δεν πειράζει να έκανες κι ένα λάθος, είμαι εδώ για σένα». Αυτό του δίνει ασφάλεια. Αυτό δεν σημαίνει «να νοιάζεσαι» κε. Awasthi;

Στα νησιά του Σολομώντα, όταν οι φυλές θέλουν να καθαρίσουν τη ζούγκλα, για να φτιάξουν καλλιεργήσιμο τόπο, δεν κόβουν τα δένδρα. Αντιθέτως, στέκονται γύρω από το δέντρο..., και αρχίζουν να του φωνάζουν και να το βρίζουν. Μέρα με τη μέρα, το δέντρο γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Στο τέλος πέφτει μόνο του. (2:08:12 - 2:10:52)

 

 

 

Η ταινία είναι ινδικής παραγωγής (Bollywood), ασχολείται με το θέμα της δυσλεξίας και αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά δεν επέλεξε να την αγοράσει για προβολή ούτε στους κινηματογράφους, ούτε στην τηλεόραση, ούτε να την κυκλοφορήσει σε DVD!!!

http://e-taksi.blogspot.gr/

 

 

 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
ΠΕΡΙ ΠΟΛΛΩΝ